Ingrediënten (20 stuks)
- 200 gr Boer’n Trots Honing Geit
- 3 blaadjes gelatine
- 100 gr ongezouten boter
- 210 gr tarwebloem
- 500 ml halfvolle melk
- 100 gr ongerookte spekblokjes
- 2 middelgrote eieren gesplitst (2 eiwitten en 2 dooiers)
- 100 ml verse slagroom
- 100 gr paneermeel (pak 150 gr)
- 2 middelgrote eieren (hele)
Bereidingswijze
Week de gelatine 5 min. in koud water. Smelt ondertussen de boter in een steelpan en voeg 110g bloem toe. Verhit het mengsel 3 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Schenk de helft van de melk erbij en roer met een garde. Voeg de rest van de melk toe als de ragout begint te binden.
Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan en laat ze afkoelen. Splits de twee eieren. Voeg de eidooiers en slagroom toe aan de ragout en breng aan de kook. Bewaar de eiwitten.
Neem de pan van het vuur en roer de kaas in delen door de ragout. Knip de blaadjes gelatine uit en roer er doorheen. Schep de afgekoelde spekjes door het mengsel.
Vet de ovenschaal in en bestrooi met wat bloem. Schenk de ragout in de ovenschaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 min. afkoelen. Laat nog 2 uur verder opstijven in de koelkast. Schep met 2 soeplepels 20 gelijke porties van de krokettenragout op een plaat.
Vorm er met bloem bestoven handen, kroketten van. Klop de 2 hele eieren en achtergehouden eiwitten los in een diep bord. Doe ook de rest van de bloem en het paneermeel in aparte, diepe borden. Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het ei en paneermeel. Herhaal zodat de kroketten dubbel gepaneerd zijn. Laat de kroketten afgedekt met vershoudfolie nog 2 uur opstijven in de koelkast.
Verhit de frituurpan tot 180°C en bak max. 4 kroketten tegelijk in ca. 5 min goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.