Bereiding van ambachtelijke kazen

Van verse melk tot bijzondere streekproducten


Op Landgoed Kaamps wordt sinds 1985 op traditionele wijze kaas gemaakt. Voor het maken van deze kaas wordt de melk van eigen koeien gebruikt. Hiermee wordt topkwaliteit melk gegarandeerd waar de lekkerste en meest bijzondere kazen van worden gemaakt in de kaasmakerij op het landgoed.

Succesvol kaasmaken

In 1985 is de familie Nijland begonnen met het maken van kaas.

De toen nog kleinschalige kaasmakerij is inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf waar iedere dag een enthousiast team van kaasmakers op professionele wijze bijzondere kazen maakt. Dit gebeurt voor een groot deel met de hand waarbij de dagverse melk direct wordt verwerkt tot kaas. Betrouwbare, ambachtelijke en eerlijke kaas uit de kiem van de natuur!

Kaasmaken op Landgoed Kaamps

Benieuwd hoe een kaas wordt gemaakt? Wij hebben de stappen voor u op een rijtje gezet.

Toevoegen van stremsel & zuursel

Zodra de koeien zijn gemolken, wordt de melk gebruikt voor het maken van kaas. Aan deze melk worden stremsel en zuursel toegevoegd. Stremsel zorgt ervoor dat de melk, melkeiwitten en melkvetten samenklonteren. Hierdoor wordt de melk dikker. Zuursel geeft de kaas een lekkere smaak en zorgt er voor dat de kaas langer houdbaar is.

Wrongel

De verdikte melk wordt in stukjes gesneden totdat er kleine, witte korrels overblijven. Dit heet wrongel. De wrongel drijft in vocht dat ‘wei’ wordt genoemd. De wei wordt gescheiden van de wrongel. Van de wrongel wordt vervolgens kaas gemaakt.

Persen van de wrongel in kaasvaten

De nog korrelige wrongel wordt in een rond vat gedaan. In dit vat wordt de wrongel stevig geperst. Zo krijg de kaas haar ronde vorm.

Pekelbad

Na het persen worden de kazen uit de vaten gehaald en in een grote stelling gelegd. De stelling wordt ondergedompeld in het pekelbad (= groot bad met zout water). Het zout trekt in de kaas en bevordert de korstvorming, stevigheid, smaak en houdbaarheid van de kaas.

Rijping

Na het pekelbad worden de kazen meerdere malen gewassen met karamel of honing. Het recept voor dit karamel- en honingmengsel is een goed bewaard familiegeheim. De karamel zorgt voor de diepbruine kleur en iets zoete smaak van de kaas. De kazen die worden ingesmeerd met honing, krijgen een goud-bruine kleur en een lichte honingsmaak. Vervolgens worden de kazen op houten planken gelegd om in alle rust te rijpen. Hoe langer de kaas rijpt, des te meer smaak wordt gevormd. Voorbeeld: jonge kaas rijpt in 4 weken, een oude kaas rijpt in 10 tot 12 maanden.

Assortiment

Bij Landgoed Kaamps wordt op een professionele wijze, aan de hand van een ambachtelijk recept, verschillende soorten kaas gemaakt. Zo zijn er de Kaas van de Boerderij Goudse kazen, van jong tot overjarig. Maar ook met kruiden, zoals fenegriek, brandnetel & Italiaanse kruiden. En natuurlijk onze kaasvarianten in caramelcoating, zoals de pompoen-pit wortel, geit honing tijm of klaverkaas.