Moderne melkveehouderij

Uitstekende zorg voor koeien & dagverse kwaliteitsmelk


Landgoed Kaamps is door liefde voor het boerenvak, gecombineerd met een grote inzet van alle betrokkenen, geworden tot wat het nu is: een modern melkveehoudersbedrijf waar alles draait om de zorg voor de koeien en de kwaliteit van de melk. Iedere dag wordt er hard gewerkt waarbij boer Herbert & Yvonne streven naar een duurzaam landgoed.

Hoe het allemaal begon...

Het verhaal van Kaamps gaat terug in de tijd waar de ouders van boer Herbert boerderij Kaamps in het kleine plaatsje Deurningen (Overijssel) overnamen van een oom en tante. Deze tante Mieke was destijds (1920) dienstmeid bij de gebroeders Kamphuis (Kaamps). Twee broers overleden en alleen Hendrik Kamphuis (71 jaar) was nog op de boerderij met dienstmeid Mieke (31 jaar). Op een dag kwam Mieke thuis na een praatje met buurman boer Deterd en vertelde aan Hendrik dat zij zojuist ten huwelijk was gevraagd. Hendrik schrok en zei: ‘mer dan kan’s ok wal met mie trouwen!’. En zo besloten zij te trouwen!

In 1963 heeft de moeder van Herbert, Bertha, de boerderij geërfd. De boerderij bestaat dus al generaties lang, maar was van oorsprong een gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen. In 1985 werd de melkveehouderij uitgebreid met de kaasmakerij en werd ook landgoed Kaamps opgericht. 

Vandaag de dag

Het prachtige Landgoed Kaamps heeft zich nu toegelegd op het houden van koeien en de productie van melk van een hoge kwaliteit. Samen met een aantal medewerkers staat de familie Nijland (vader, moeder, 2 zonen, 2 dochters) dag en nacht klaar voor de verzorging van het vee, de werkzaamheden op het land en het maken van kaas.

Koeien

Familie Nijland hecht veel waarde aan dierenwelzijn. Daarom zijn de koeien op Landgoed Kaamps zogenaamde vrije uitloop koeien. ’s Morgens vroeg als de staldeuren worden geopend, gaan de koeien bij goed weer altijd naar buiten. Gedurende de dag bepalen de koeien zelf of zij buiten blijven om te grazen in de wei of naar binnen gaan in de stal.

Stallen

In de stal zijn de koeien van alle gemakken voorzien. Zo hangen er ventilatoren voor de warme zomermaanden, zijn er massage borstels voor een lekkere massage en liggen er koe matrassen op de grond voor bescherming van de poten. Er is voldoende ruimte om vrij door de stal te lopen en gedurende de hele dag rijdt er een mestrobot rond die de stal goed schoon houdt.

‘Als wij goed zorgen voor de koeien dan zorgen de koeien goed voor ons’ (Herbert Nijland).

Melk

Natuurlijk worden de koeien tussendoor gemolken. Dit gebeurt met het vrijwillig melksysteem. Dit houdt in dat de koeien zelf bepalen wanneer zij gemolken worden. Tijdens het melken worden de uiers van de koeien gereinigd en krijgen ze voer. Gaat een koe te vaak naar de melkmachine? Dan wordt de koe niet aangesloten op het melksysteem. Is een koe al lang niet naar de melkmachine geweest? Dan krijgt Boer Herbert hier een melding van en controleert of er iets met de koe aan de hand is.  

De extra zorg voor de koe vertaalt zich in een beter leven en melk van excellente kwaliteit.

Voeding

De koeien krijgen klavervoeding die in eigen weide (ca. 120 ha land) wordt gewonnen. Er worden klavers en gras gezaaid, waarna de koeien hiervan kunnen grazen in de wei. Ook het kuilvoer voor de koeien wordt zelf verbouwd en geoogst. Hierdoor ontstaat een voedzame wintervoorraad waar de koeien van kunnen eten als het ’s winters te koud is om naar buiten te gaan.

Duurzaamheid

Landgoed Kaamps hecht veel waarde aan duurzaamheid en is trots dat hier op verschillende manieren invulling aan wordt gegeven op het landgoed. Zo is het winnen van klavervoeding goed voor het milieu, omdat er hierdoor minder kunstmatige meststoffen nodig zijn op het land. Daarnaast levert Landgoed Kaamps blauwe diensten. Hierbij wordt het land ter beschikking gesteld om onder water te staan bij hevige regenval met als doel dat (landschaps)elementen worden behouden.

Lees hier meer